Ta spletna stran uporablja piškotke. Z brskanjem po strani se strinjate z našo izjavo o Piškotkih.Sprejmi in zapri

Zakaj je masaža tako pomembna?

Zakaj bi nekdo potrošil od 50€ do 100€ mesečno za masažo? To je kar precej denarja za nekaj, kar ne izgleda tako zelo koristno ali vredno. Preberite si samo nekaj razlogov, zakaj je masaža odlična investicija v vaše zdravje, danes in v prihodnosti.

Vaše telo in vse njegove funkcije nadzira in uravnava fantastično dizajniran električni sistem – centralni živčni sistem. Njegove funkcije lahko ločimo na dva različna nivoja: prvi nas aktivira, drugi pomirja.

Prvi sistem je najbolj uporaben, ko potrebujemo adrenalin za npr. skok pred bližajočim se avtobusom ali reševanje otroka iz goreče stavbe. Vendar, naše telo ne prepozna razlike med bližajočim se avtobusom in našim jeznim šefom, ki se približuje in že na daleč maha s papirji. Obe situaciji bosta povzročili, da se bodo v našem telesu začele izločati ogromne količine adrenalina. V takšni situaciji bo narastel srčni utrip, dihanje bo pospešeno, dvignil se bo krvni pritisk, mišice se bodo napele (pripravljene na akcijo), prebava se upočasni oz. ustavi, naši čuti postanejo bolj pozorni in v pripravljenosti. Pripravljeni smo na takojšnjo akcijo.

Drugi sistem je najbolj uporaben, ko moramo zaspati, se pozdraviti po poškodbi ali prebaviti odlično večerjo. Takrat se bo naš srčni utrip umiril, dihanje se bo upočasnilo, krvni pritisk se bo zmanjšal, mišice sprostile vse napetosti, prebava bo okrepljena in naši čuti se bodo pričeli 'odklapljati'. Pripravljeni smo na spanje.

Na tej točki moramo razumeti, da se naše telo zdravi samo takrat, ko funkcioniramo v tem drugem sistemu. Povprečen človek zjutraj vstane in odhiti v službo (zamujanje povzroči pospešen srčni utrip in povečan krvni pritisk). Na poti v službo pogosto naleti na prometne zastoje ali druge ovire (ponovno povečan srčni utrip in krvni pritisk). Na delovnem mestu lahko pričakuje stalen pritisk (stvari bi morale biti narejene že včeraj, problemi z zaposlenimi uhajajo izpod nadzora, dostava je prezgodnja ali zamuja, podpis pogodbe je pod vprašajem, težave z neplačniki se nadaljujejo, šef vam stalno diha za vrat, ...). Stres na delovnem mestu povzroča stalno povečan krvni pritisk in zvišan srčni utrip, izločajo se ogromne količine adrenalina. Na poti domov se ponovno pojavljajo zastoji, doma čakajo otroci, ki potrebujejo njegovo pozornost, žena ima že vsega dovolj ali pa ima pričakovanja, ki jih je nemogoče izpolniti. Splošne razprave ali celo prepiri o denarju, o tem, kako vzgajati otroka, in celo o tem, kaj bo za večerjo. Stres v odnosih ima popolnoma enake učinke na telo, kot hitro bližajoči se avtobus. Ko gre povprečen človek končno v posteljo, pa se začnejo še nikoli končane razprave s samim seboj o tem, kaj naj bi naredil, kaj bi lahko naredil, kaj bi moral narediti, ... in obremenjujejo njegov um, dokler od utrujenosti in v krču končno ne zaspi, po možnosti z uporabo uspavalnih tablet ali pomirjeval. Um, ki se pred spanjem ne ustavi oz. izklopi, nas tudi ponoči obdrži v stanju akcije in pripravljenosti (z vsemi fizičnimi spremembami v telesu vred), tudi ko spimo! In naslednje jutro... se ta začarani krog začne znova.

Večina ljudi ima samo nekaj trenutkov v celem dnevu, ko svoje telo 'premakne' v stanje miru, ko centralni živčni sistem na telo deluje blagodejno in zdravilno. Stres povzroča, da stalno živimo v stanju, ko je naše telo prežeto z adrenalinom, s povišanim srčnim utripom, pospešenim dihanjem, povečanim krvnim pritiskom, napetimi mišicami, ... Vse to sčasoma privede do izgorelosti, najpogostejše bolezni sodobnega časa. Srčne bolezni, težave z jetri, prebavo, žolčni kamni, psihični in emocionalni problemi in še mnoge druge težave povezane z zdravjem, ki izvirajo iz prekomernega stresa.

Na tem mestu vstopi masaža kot nujen pripomoček za preprečevanje in reševanje težav. Masažo uporabljamo za zmanjševanje stresa in celo preprečevanje zdravstvenih težav, povezanih s stresom, saj telo umiri in centralni živčni sistem 'premakne' v stanje samozdravljenja. Telesu pomaga, da si opomore od stresa in napornega, izčrpavajočega dela in olajša okrevanje in regeneracijo. Masaža izboljša krvni in limfni obtok, mišično relaksacijo in sproščanje ter izboljšanje počutja na splošno. Prav tako pomaga telesu pri odstranjevanju odpadnih produktov, boljši oskrbi celic s hranilnimi snovmi in uravnavanju procesov. Ublaži škodljive učinke prekomernih količin adrenalina, zmanjša kronično napetost mišic, poveča prožnost in elastičnost tkiv, kar zmanjša tveganje za prihodnje poškodbe. Redna masaža pomaga zmanjšati in preprečiti akumuliranje stresa ter ponovno pridobiti moč, vzdržljivost in energijo. Ustvari okolje relaksacije, ki olajša zdravljenje in regeneracijo prav vsakega sistema v telesu.

Med masažo se v telesu sprostijo mogočne in zelo učinkovite snovi, ki vplivajo na razpoloženje, živčevje ter lajšajo bolečine. Endorfini so naravna sredstva proti bolečinam. Prav tako okrepijo imunski sistem, zmanjšajo stres in odložijo procese staranja! Serotonin poveča občutke sreče, pomirja živčevje in izboljša spanec. Dopamin izboljša zaznavo ugodja in bolečine, poveča občutke veselja in ljubezni, ter pomaga obdržani fokus, koncentracijo ter koordinacijo.

Pri preventivni uporabi masaže, npr. enkrat mesečno, boste opazno zmanjšali vse preostale stroške, ki jih namenite za zdravljenje, preprečevanje bolečin, pomirjanje, ipd. Razlika v počutju bo očitna, počutili se boste bolj žive, lahkotne, energične in celo bolj srečne. Masaža lahko naredi osupljivo, prav neverjetno razliko v vašem življenju in v količini stresa, ki ga vsakodnevno prenašate. Odločitev je vaša. Vam je vaše zdravje dovolj pomembno, da bi si vzeli uro ali dve časa mesečno za njegovo ohranitev? Ali pa boste še naprej prenašali stres v vašem telesu in čakali, da se manifestira kot bolezen srca ali jeter? Preventiva je 100% zdravilo. Masaža je zelo pomembna!